יום חמישי, 26 במאי 2016

מהם דיני נזיקין?



דיני נזיקין, כשמם כן הם. מקרים שבהם נגרם נזק לאדם והוא תובע לקבל פיצוי בגין הנזק שנגרם לו. הנזק יכול להיות פיזי ויכול להיות גם רכושי כמו פגיעת רכב בתאונת דרכים למשל. מקרים רבים של פגיעות פיזיות הם מקרים שיכולים לקרות לכל אדם במהלך שגרת יומו – תאונות דרכים, נשיכת כלב, תקיפה, רשלנות רפואית ועוד. אדם אף יכול לתבוע בגין פגיעה שמהווה מטרד. רעש או זיהום אויר לדוגמא.



כעורך דין בענייני נזיקין, אני מקשיב ל"סיפור" שקרה ללקוח ומברר שני דברים עיקריים: א. האם חלה פגיעה/נגרם נזק? ב. האם קיימת אחריות על גורם הנזק? בכל שלב ושלב של הגשת התביעה אין מובן מאליו ויש חובת הוכחה. לדוגמא: האם התרשלה העירייה במהלך ביצוע תפקידה כאשר תיקנה את מערכת הביוב ברחוב ונפל אדם לבור? במקרה כזה יש לבדוק האם אכן היה קיים מפגע במקום, האם הוצבו שלטי אזהרה, האם הוזהר הציבור כנדרש ובמידת הסביר דרך אמצעים שונים (עיתונות מקומית, שלטים על דלתות הבניינים) ועוד. עצם הפגיעה עצמה אינה מלמדת על כך שניתן בהכרח לקבל פיצוי וסעד!


החלטתי להגיש תביעת נזיקין, איזה סעד אני יכול לבקש?
מטרת דיני הנזיקין היא החזרת המצב לקדמותו ולכן אדם יוכל לקבל פיצוי על הנזקים הישירים שנגרמו לו וייגרמו לו בעקבות הפגיעה. עד היום קיימת שאלה משפטית רחבה בנוגע לסעיף עגמת נפש. מהי כמות הפיצויים לעגמת נפש, איך ניתן "לכמת" אותה לסכום כסף? כפי שניסח משפט רחוב יפה "אין שום סכום בעולם שיפצה על פגיעה כזאת". אולם, כל עוד לא נמצא תחליף והוגדר בחוק הסעד בנוגע לעגמת נפש הוא פיצוי כספי המשתנה מפגיעה לפגיעה ומסור בעיקרון לשיקול דעת השופט שדן בתיק.
בנוסף ובאופן תנ"כי משהו, קיימים סעדים נוספים של צוי עשה ולא תעשה (מניעה) במקרים של מטרדים ומקרים אחרים.
הסתבכתם? ניזוקתם ואינכם יודעים אם מגיע לכם פיצוי? התקשרו אלינו לשיחת ייעוץ.

תגובה 1: